TOETSINSTRUMENTEN.ORG

Gemeentebestuur Middelburg staat verwijdering Peter-Gerritsz-orgelkas uit de Koorkerk toe

datum: 30 juli 2009

auteur: Dirk Boer

Er zijn al jaren plannen om de uit de 15e en 16e eeuw daterende orgelkas die ooit de Nicolaïkerk in Utrecht sierde weer te verenigen met het historische binnenwerk.
Die kas staat sinds 1952 opgesteld in de Koorkerk in Middelburg. Het is het belangrijkste monumentale interieurstuk in deze kerk, die na het herstel van zeer zware oorlogsschade wel een monument van allure kon gebruiken.
Het is daarom onbegrijpelijk dat de gemeente Middelburg niet alle mogelijkheden uit de kast haalt om dit monument te behouden.
Orgeldeskundigen zijn bang dat bij het verenigen van binnenwerk en kas veel historische substantie verloren zal gaan, waardoor het historische belang van het instrument sterk terug zal lopen. Ik denk dat zij daar zeker een punt hebben. Vooral als het instrument ook nog bespeelbaar zal worden gemaakt, zullen er veel ingrepen gedaan moeten worden die onomkeerbaar zijn, en derhalve een stuk historie uitwissen.
Maar de 17 zienswijzen tegen verwijdering van de kas, die alle ongeveer die strekking hebben, zijn door b en w van Middelburg ongegrond verklaard! Voordat de Peter-Gerritsz-kas daadwerkelijk uit de Koorkerk zal verdwijnen, zal er nog wel enig duw- en trekwerk moeten gebeuren. De voorstanders van het project (het Rijksmuseum, RACM en een particuliere geldschieter) hebben echter een belangrijke barrière genomen. Saillant punt is dat de geldschieter als eis stelt dat het orgel weer in de Nicolaïkerk moet komen te staan. Opstelling op de oorspronkelijke plaats is echter onmogelijk. Want die plaats wordt ingenomen door het monumentale Marcussen-orgel!