TOETSINSTRUMENTEN.ORG

weblog

Orgelcultuur dominante muziekcultuur in Nederland

30 Nov 2007
Het is nog mar een jaar geleden dat muziekjournalisten en kenners van de orgelcultuur zich in Rotterdam druk maakten om de toekomst van het koninklijk instrument. (U kunt dat hier nalezen).
Verrassend is het daarom zeker dat Nederlanders de orgelcultuur hoog blijken aan te slaan. In NRC Handelsblad van 17-11-2007 kunnen we hierover het volgende lezen.
De Nederlandse orgelcultuur is bovenaan geëindigd na een publieksverkiezing voor een Canon van de Nederlandse Klassieke muziek.
Deze nieuwe Canon werd georganiseerd omdat in de Canon van de Nederlandse historie "Klassieke muziek" ontbreekt. De NPS zond de afgelopen maanden op Radio 4 vijftig korte programma's uit over belangrijke personen en verschijnselen in de Nederlandse muziekhistorie van de laatste vijf eeuwen. De afgelopen week kon daarover worden gestemd.
De orgelcultuur kreeg 27 procent van de stemmen.
Op 2 eindigde de koorcultuur (17 procent), op 3 het Koninklijk Concertgebouworkest (14 procent) en op 4 de componist Jan Pieterszoon Sweelinck (6 procent). De Canon is beschikbaar via de site www.radio4.nl/canon.