TOETSINSTRUMENTEN.ORG

weblog

Hoe Joh. Th. Ruijf zijn kerkharmoniums aan de man bracht

1 Jul 2006
In het harmoniummuseum te Bargercompascuum is een harmonium te zien dat door middel van een speciale windvoorziening is omgebouwd tot kerkinstrument. Deze (elektrisch aangedreven) windvoorziening werd geplaatst in een aparte kast die achter het eigenlijke harmonium werd opgesteld. Joh.Th. Ruijf, leverancier van dit type instrumenten hield een waas van geheimzinnigheid in stand over wat er nu precies in die kast zat. De kast werd verzegeld, en bij verbreken van het zegel verviel de garantie...
Onlangs meldde zich iemand die Ruijf in de veertiger jaren van de vorige eeuw nog bezig had gezien in zijn werkplaats. Het is de heer Helderman te Harderwijk. Joh.Th. Ruijf was een neef van zijn moeder.
De heer Helderman weet het volgende te melden:
[...] Indertijd sleepte hij [Ruijf, D.B.] overal harmoniums vandaan, bouwde ze om tot bruikbare kerkinstrumenten met soms zelfs een loos frontje erbij.
's Avonds reed hij er mee langs geïnteresseerde kerkenraden en demonstreerde zo'n instrument eigenhandig, waarbij zijn broer Petrus, een gerenommeerd voordrachtskunstenaar, dramatische gedichten zoals
Elisa's vlucht e.d. voordroeg. Dat verkocht best goed. [...]
Aardig om te vernemen hoe Ruijf zijn instrumenten aan de man bracht!

Een artikel over het Ruijf kerkharmonium is te vinden in het archief. Daar kunt u ook zien hoe een Ruijf kerkharmonium er uitziet.